6 haastetta kynsityössä

10.05.2021

Multa usein kysytään mikä on mulle vaikeaa kynsityössä tekijänä tai kouluttajana. Kaikilla meillä yksilöillä on omat haasteemme ja mä oon valmis nyt kertoon mun 3 haastetta molemmista näkökulmista. Oon antanu teille myös kysymyksiä pohdittavaksi. Päteekö nää teidän kohdalla? Tarjoilen ne nyt riisuttuna mun vinkkelistä. Aloitetaan mun haasteista tekijänä!

1. Kuinka saada asiakkaita?

Harjottelijana asiakkaita tuli paljon, kun tein uudet kynnet 35€:lla. Alhainen hintalappu houkutteli asiakkaita. Nostin hintoja pikkuhiljaa kokemuksen karttuessa. Valitettavasti jouduin tauottamaan kynsityöt kokonaan henk. koht. syistä puoleksi vuodeksi vuonna 2020. Samalla hävis asiakkaat. On vaatinut kovaa työtä saada edes osa asiakkaista palaamaan, sillä alhaisella hinnalla en enää kilpaile. Uudet rakennekynnet on mulla alkaen 85€ ja se tuntuu olevan monelle liian paljon. Okei, millä mä sit kilpailen? Mä kilpailen laadulla. Laatu pitää sisällään liudan asioita, joita voin myöhemmin avata enemmän. (Haluatteko kuulla kynsityön laatuasioista lisää? En kirjoita, ellei se kiinnosta.) Mä panostan siis laatuun, en määrään. Miten sä sit saat asiakkaita? Päätä millä sä kilpailet. Mikä on sun erityisosaaminen tai kiinnostuksen kohde, jota haluat tuoda esille. Missä sä oot loistava? Geelilakkaus? Jokin koristelu? Muodot? Nopeus? Ranskis? Mun erityisosaaminen on arvatenkin: Luonnonkynsi. Siitä mä väitän tietäväni todella paljon ja aika moni jo tietää, et mä tiedän. Päätä myös miten sä markkinoit ja pysy siinä linjassa. Jos poukkoilet miellyttäen kaikkia, jäät hajuttomaks ja mauttomaks, eikä kukaan muista sua. Tee jotain, mistä sut muistetaan. Yleensä kreisein idea on se paras. Miten sä hankit asiakkaita? Miten sä asiakkaana valitset tekijän?

2. Palveluaika

Mä oon perfektionisti. Mä tiedän kyllä kuinka nopeuttaa työtään, mutta itse en sitä kuitenkaan tee. Mullon työvälineet järjestyksessä ja siistit. Mullon viilauskaava ja materiaalinhallinta kunnossa. Mä teen rutiinilla. Mut mun rutiini on suhteellinen verkkainen. Mä tykkään palvella asiakkaan niin, ettei hänelle tule olo et "sainkohan mä ny koko rahan edestä palvelua?" Miksi tää on sitten mulle haaste, jos tykkään rennosta tekemisestä? Työpäivät pitenee, jos haluan enemmän asiakkaita (palkkaa). Multa loppuu kellosta tunnit ja jos skippaan lounaan, perheen tai nukkumisen, niin en enää voi hyvin ja tästä kärsii myös asiakkaat. Ajatusleikkinä; Jos saisin joka asiakkaan ajasta nipistettyä 30min, voisin palvella 1-2 asiakasta enemmän päivässä, jollon saisin myös palkkaa enemmän. Asiakkaat tietävät palveluaikani, aiheuttaako se epäilyksen laatupuutteesta, jos yhtäkkiä teenkin nopeasti? Tottakai haluaisin asiakkaita enemmän, mutta se ei saa vaikuttaa mun kilpailuvalttiini: Laatuun. Tykkäätkö sä olla nopea kynsityössäs? Tykkäätkö sä saada kynsipalvelun nopeasti?

3. Markkinointi

Oon laiska markkinoimaan ja suhteellisen mielikuvitusköyhä, jos pitäisi alkaa ideoimaan jotain kampanjaa tai mainosta. Haastetta on kuinka saada somesta mielenkiintoisempi kuin kollegalla? Taaskin tiedän miten se tulisi hoitaa, mutta mä vaan en saa tehtyä tylsiä hommia ajatuksella. On päiviä kun pää lyö ihan tyhjää ja vaikea keksiä erottuvaa mainostekstiä tai kehitellä herättelevä kuva, joka ei huku feediin. Ja jälleen, ne kreiseimmät olis niitä erottuvimpia. Mä en koe hyötyväni tilapäisistä hinnanalennuksista tarpeeksi niitä tehdäkseni. Hyödyn enemmän puskaradiosta. Markkinoitko provosoivasti? Millaiseen markkinointiin tartut asiakkaana?


Miten on sitten kouluttajuuden laita? Mitä haasteita tässä nyt voisi olla? Mähän vaan opetan. Väärin. Kouluttajuus ei ole vain meriitti, joka kerran saavutetaan ja istutaan valtaistuimella loppuun asti tekemättä mitään. Kouluttajuus on jatkuvaa, päivittäistä tiedonkeräämistä ja presentaatioiden hiomista. Sun täytyy kouluttautua koko ajan. Kouluttajana sä olet oma persoonasi, mutta joudut myös seisomaan opetuksiesi takana ja jopa muuttamaan jo opettamaasi, mikäli alan tutkimukset osoittavat niin. Kouluttajana sä edustat omaa yritystäsi, itseäsi, sekä kouluttamaasi brändiä myös työajan ulkopuolella, somessa ja kaikessa mitä sä teet yksityiselämässäs. Sun täytyy omaksua brändin arvot omaksesi.

1. Vastuullinen kouluttajuus

Yhä useampi haluaa kouluttajaksi. Siitäkin multa paljon kysellään, sillä olen edennyt viralliseksi (#LVS brändin) kouluttajaksi nopeammin kuin se yleensä tapahtuu. Moni kuitenkin tahtoo kouluttajaksi vääristä syistä. Kouluttajuuteen liittyy paljon vastuita, joita ei ehkä ihan ensiksi tule ajatelleeksi. Mulle haastavinta on olla vastaamatta oppilaalle keskellä yötä tai muulloin vapaa-ajalla. Mä olen vastuussa siitä, että oppilaani saa apua, kun hän sitä multa tarvitsee. Mä olen vastuussa miten asiat opetan ymmärrettävästi, jotta oppilas pystyy tekemään asiat ketään vahingoittamatta. Mun haaste on siinä kuinka pitää paletti kasassa, kun oppilaita tulee lisää. Ensin muutamia, sitten kymmeniä, satoja, joskus tulevaisuudessa jopa tuhansia? Tämä on nimenomaan haaste minulle, ei ongelma. Haluatko sä kynsikouluttajaksi? Miten ois kokopitkän stoori kouluttajuudesta?

2. Oman osaamisen myynti

Mä olen luonnonkynsinörtti. Mä haluan opettaa vain turvallisia tapoja. Mun haasteena on myydä mun ammattitaitoa niin, etten vaikuta aggressiiviselta tai näkemyssuppealta. Mä haluan toimia Suomessa tän alan faktatorvena, levittäen tietoa vaarallisista tavoista, jotta kaikki vois miettiä omissa pikkupäissään miten kehittää omaa tekemistä niin, että tällä alalla olis tulevaisuus. Olen tekemässä karhunpalvelusta kynsiammattilaisille ja kynsiasiakkaille, mut silti mua pidetään vaan ilonpilaajana. Sähköviila, kuten muutkin työvälineet on väärinkäytettynä vihollisia. Jopa mainostamani curette aiheuttaa väärinkäytettynä kynsilevylle ongelman. Siksi IGTV:ssäni @mintynailsfi löytyy esim. curetten käyttöön lyhyt opetusvideo. Miten sä myyt osaamistasi? Millä kriteereillä sä valitset sun kouluttajan?

3. Trendien aallonharjalla

Tää on mulle kaikista haastavinta kouluttajuudessa. Mä en vaan jaksa seurata trendejä tai luoda niitä itse kovinkaan ahkerasti. Mä oon liian kiinnostunut tieteestä ja luonnonkynnen asioista luodakseni koristeluita säännöllisesti. Onneksi alalta löytyy koristeluihin erikoistuneita ihania kouluttajakollegoita, jotka jaksavat painaa aallonharjalla tällä saralla. Arvostan. Mulle tiede on helpompaa (ja mielenkiintosempaa) sisäistää, kun sitä ei tarvitse harjoitella ja toistaa. Oon liian "kaikkimullehetinyt"-tyyppi, jotta jaksaisin istua kynsipöydän ääressä piipertämässä. Rakastatko koristelua? Millaisia koristeluja kynsiasiakkaana haluat?

 Tässä mun top 3. haasteet tekijänä ja kouluttajana. Heräsikö kysymyksiä? - Kysy vaan!