Kynsienpureskelijan kynsiserviisi

24.05.2021

Eroon kynsienpureskelusta geelikynsien avulla?

Onko se mahdollista? Mitä ottaa huomioon verrattuna terveeseen kynsiyksikköön? Tämä oli toivottu aihe blogeilla, joten tässäpä kerron mahdollisimman tarkasti kuinka toimia kynsienpureskelijan kanssa, jotta se on mahdollisimman turvallista ja hyödyllistä asiakkaalle.

Kynsienpureskelu on yleensä pakko-oire, joka alkaa jo lapsuudessa. Pureskelun voi laukaista stressi, jännitys tai se voi auttaa keskittymiseen. Kynsienpureskelijalle on täysin turhaa tehdä vessanpönttövertauksia tai yrittää päällystää pahanmakuisilla lakoilla. Todennäköisesti hän kohauttaa olkiaan ja tottuu makuun. - Niin kuin minä. Pureskelija on altis infektioille, kuten opportunistiselle patogeenille. (Tästä kerron laajemmin Luonnonkynnen anatomia & patologia 1 koulutuksessa.) Koulutuksen osat löydät täältä: https://mintyacademy.webnode.fi/

Pureskelijat eivät mahda sormenpäitä vahingoittavalle tavalleen mitään, vaan havahtuvat monesti tilanteeseen vasta kun kynnet on purtu jo niin syvälle, että kynsiyksiköt vuotavat verta, tulehtuvat ja ovat erittäin arat. Tulehtuneelle tai haavaiselle kynsiyksikölle emme voi tehdä mitään. Tällöin tulehdus on saatava hallintaan ja ohjeistettava öljykuuri. Vasta, kun kynsiyksikkö on tervehtynyt, on aika kynsiserviisille.

Miten kynsienpureskelijalle sitten toteutetaan kynnet turvallisesti?

Yllä olevasta kuvasta näet kynsienpureskelijan kynnet. (Manikyyri ja pohjatyöt tehtynä). Iho on suhteellisen hyvässä kunnossa ja paranee muutaman viikon ahkeralla öljyämisellä. Kuten huomaatte, kynnet ovat syvään purtu, joista haasteellisin on peukalo. Peukalot ja etusormet usein kohtaavat myös nyppimistä. Nyppimisen seurauksena kynsi kasvaa kuprulle. Syyt siihen ja paljon muuta kerron myös Luonnonkynnen ap1 kurssilla.

Pohjatyöt:

  1. Pesetä asiakkaan kädet vedellä ja saippualla. Desinfioi kädet.
  2. Tarkasta kynsiyksiköiden kunto lnf&pnf-alueet haavojen ja pterygiumin varalta, katso myös sormien alapuolet.
  3. Konsultoi asiakkaan toiveet.
  4. Tee manikyyri työntäen pnf ihoa hellästi taakse, rapsuta kynsinauha curettella kynsilevyltä tai tee manikyyri käyttäen ony-clean terää. Video ony-clean manikyyristä ja pohjatöistä kynsihuollossa löytyy mun IGTV:stä https://www.instagram.com/mintynailsfi
  5. Buffaa kevyesti, mutta älä karhenna tai silota kynnen pinnan rosoja.
  6. Pyyhi Cinnatizella ja laita primer säästellen, sekä hiero pohjageeli. Koveta.

Asiakkaalle tulee kertoa, että maksimipituus ensimmäisiin jatkeisiin on maksimissaan hieman yli sormenpäähän. Jatkeet ovat siis erittäin lyhyet. Asiakkaan tulee sitoutua tulemaan ensimmäiseen huoltoon jo max 2 viikon kuluttua, sillä kynsipedin lyhyyden takia kantokyky on alhainen. Pureskelijan kynsiserviisi on prosessi, ei kertahutaisu. Asiakas tulee sitouttaa noudattamaan ohjeita, jotta hyöty on paras mahdollinen. Mikäli mekaaninen rasitus loppuu tai edes vähenee huomattavasti rakenteen myötä, kynsi yltää nopeasti maksimaaliseen kasvutahtiinsa, jolloin kynnet tuntuvat kasvavan "kauheaa vauhtia" verrattuna aiempaan.

Miten muotti asetetaan tällaiseen kynteen?

Muotti tulee joka tapauksessa leikata jokaiselle asiakkaalle, joten se ei juurikaan eroa "normikyntisen" muotinasetuksesta, siinä vain tulee saada muotin aukko muokattua tarkasti, sillä vapaakärki ei ole pitämässä muottia tukevasti paikoillaan. Lähes poikkeuksetta toteutan pureskelijalle mantelin tai ovaalin muotoiset kynnet, sillä neliö on monesti kulmiensa takia haastava asiakkaalle. Pyöreämpi muoto ei töki turhia kulmattomuutensa ansiosta. Muotti (modernissa)mantelissa ja ovaalissa tulee asettaa suoraan sormenpäänluun mukaisesti sivulta katsottaessa.

Alla näkyvässä työssä huomaa, kuinka lyhytkin rakenne muuttaa käsien olemusta valtavan paljon. Kädet ovat huolitellut ja siistit. Kyseessä sama asiakas kuin ylemmässä pohjatyökuvassa.

Rakennekynnet purtuihin kynsiin/Jasmin Pihlman
Rakennekynnet purtuihin kynsiin/Jasmin Pihlman

Pureskelijoille toteutetut työt ovat erittäin palkitsevia ja useat ovat löytäneet rakennekynsistä pelastuksensa. -Kuten minä. Ainoa huono puoli on, että rakennekynsiin koukuttuu helposti ja mikäli rakennekynsistä päättää luopua, pakko-oire saattaa palata. -Kuten minulla. On siis ainoa vaihtoehto pitää keinotekoista päällystettä kynsillä, jotta en pureskele ihoa ja kynsiä ja täten aseta itseäni alttiiksi infektioille.

Ja koska rakennekynnet on mun vakiovaruste, on työskenneltävä niiden kanssa äärimmäistä turvallisuutta noudattaen, jotta minimoidaan allergisoitumisriski ja saisi pitää kynnet mahdollisimman pitkään. Allergia on armoton ja pysyvä tila, jonka kanssa ei sovi ottaa riskejä.

Haasteellisemmat työt on mun sydäntä lähellä ja mielelläni olen mukana kohottamassa itsetuntoasi ja auttamassa sut eroon inhottavasta tavasta. :)

Löydät mun Timman ajanvarauksen: Etusivu